Vörösiszappakolás
2016. január 28. írta: acontrario

Vörösiszappakolás

Szerintem senki nincs Magyarországon, aki ne hallott volna a kolontári környezeti katasztrófáról, ahol átszakadt a vörösiszap tározó és tíz ember halálát okozta. Az anyagi kár felbecsülhetetlen, az emberi életekben és lelkekben esett seb pedig mély és múlni nem akaró.

Az eset 2010. október 4-én történt, de mind a mai napig nincs felelőse a tragédiának. Egyszerűen elképesztő, hogy a magyar igazságszolgáltatás képtelen négy év alatt pontot tenni az emberéleteket érintő, haláleseteket, irtózatosan nagy természeti és anyagi károkat okozó ügyre. Illetve dehogyis nem tud, olyan pofánvágósat, hogy a fal adja a másikat.

Négy év után olyan ítélet született, ami egyetlen felelőst sem nevez meg. Mert hogy a bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. Benne volt a pakliban, mi több, gyakorlatilag azt vártuk, hogy mikor következik már be.

 

Elmentek ti a picsába, de tényleg!

 

Nem kellett volna szétverni a környezetvédelmi, természetvédelmi intézményeket, a környezetvédelmi hatóságokat, nem kellett volna politikai csókost kinevezni pár nappal a katasztrófa előtt a hatóság élére és nem kellene a nagyipari cégek vezetőinek seggét kinyalni. Eszméletlen, hogy ilyen indokolást ki tud adni egy bíróság és nem szakadt le a veszprémi tárgyalóterem teteje.

Ha netán megépülne a Pécs környékére szánt atomhulladék-temető és véletlenül megreccsen a tároló fala – mert az altalaj, az oldalfal, a tündérek vagy a jóisten miatt – akkor is ez lesz a felmentő ítéletben a magyarázat? Hogy az ipari katasztrófák szükségképpen bekövetkezhetnek?

 

Kapjatok már a fejetekhez okosok!

 

red07.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moraliseszak.blog.hu/api/trackback/id/tr938326826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása